Gør noget for dig selv

Hårtab og paryk

Parykken er dit nye hår – tænk i muligheder og ikke begrænsninger.

Måske synes du, at ordet paryk er forbundet med fordomme og begrænsninger. Den gode nyhed er, at der faktisk er langt flere muligheder end begrænsninger med dit nye hår.

Måske tænker du, at en paryk skal behandles meget forsigtigt. Der er selvfølgelig ting, du skal gøre anderledes, end ved dit eget hår. Men f.eks. betyder en lille rystetur inden parykken sættes på hovedet, at parykhårene falder let og naturligt. Det kan faktisk gøre en stor forskel for, hvor naturligt frisuren falder. En let rystetur er langt bedre en et par strøg med hårbørsten. Det gælder, uanset om det er en kort- eller langhårsparyk, du har valgt.

Hvad enten du bruger paryk i fiberhår eller ægte hår, har du altid mulighed for at style den. Bruger du paryk i fiberhår, skal du passe på med varme, men du kan stadig bruge hårspænder, klemmer, hårbøjler og hårbånd. At lave en fletning, en knold eller en lav hestehale er også en mulighed, hvis du har paryk med langt hår. Der findes fiberhår, som kan tåle op til 160 graders varme, og her har du mulighed for at bruge dine varmejern til at lave krøller eller glatte håret. Du kan stadig bruge hårmousse og lak til din paryk i fiberhår, du skal bare vælge produkter, der er egnede til formålet. Med ægte hår har du flere muligheder, og her kan du bruge farve og style med hårvoks og lak, fordi du kan vaske det ud igen med varmt vand.

Vælger du paryk, foreslår vi, at du kalder den dit nye hår. I virkeligheden er det i bund og grund det, en paryk er. Og det er det, den bliver, for rigtig mange kvinder i en periode af deres liv.

FAQ

Gode råd om hårtab, kemoterapi og parykker

Årsager til hårtab

Der findes mange forskellige årsager til hårtab. Den mest almindelige årsag til et midlertidigt hårtab er behandling med kemoterapi. Efter endt kemoterapi vokser håret ud igen.

Strålebehandling medfører kun hårtab på det område på kroppen, hvor man bliver behandlet. Strålebehandling betyder, at håret som regel ikke vokser ud igen efter afsluttet behandling, fordi hårsækkene er ødelagt.

Hårtab og årsager
Hårtab kan have mange årsager. Midlertidigt hårtab skyldes som oftest behandling med kemoterapi. Efter endt kemoterapi vokser håret ud igen.

Hvis du modtager strålebehandling, medfører det kun hårtab på det område på kroppen, hvor du bliver behandlet. Strålebehandling gør, at håret som regel ikke vokser ud igen efter afsluttet behandling. Det skyldes, at hårsækkene er ødelagt.

Hvornår begynder mit hår at falde af?
Hårtabet er altid afhængigt af den medicinske behandling du får. Hos de fleste vil hårtabet sætte ind efter 10-14 dage, og efter din anden kemobehandling tager hårtabet til. Du kan opleve at tabe håret over meget kort tid. Hos nogle går det mere gradvist.

Selvom du ikke taber håret, kan du opleve, at dit hår bliver mere tyndt og tørt. Det er en god ide at tilføre masser af fugt og pleje til hår og hovedbund, gerne milde olier.

Når håret begynder at falde af, kan jeg så mærke det?
Du vil ofte opleve en fornemmelse af en øm hovedbund med lidt ”myldren” og kløe. De nervecentre du har i hovedbunden, bliver også påvirket, og derfor kan du få fornemmelsen af, at hårrødderne gør ondt. Det er en tilstand, som forsvinder igen. Du kan lindre ubehaget ved at smøre hovedbunden med kølende creme eller massere med en mild olie. Det forbedrer samtidig blodtilførslen til din hovedbund.
Hvornår skal jeg klippe mit eget hår af?
Det kan være en fordel at ”tage magten” over hårtabet og klippe håret af, når det begynder at fælde. Det er en svær beslutning for de fleste, fordi hårtabet er en meget synlig bivirkning ved den medicinske behandling. Men alt andet lige, kan det være en god ide at forholde dig til de muligheder, du har, for at håndtere hårtabet. For de fleste kan det være en udfordring at afvente, at håret begynder at fælde. At tage en beslutning om selv at bestemme, hvornår og hvordan, kan være en stor hjælp i den uundgåelige proces. Men det er meget individuelt, hvad der fungerer bedst for den enkelte.

Husk at du kun behøver at klippe håret ned til en længde på 1-2 cm. Det kan gøres med en klippemaskine ved at indstille afstanden. Så undgår du at irritere hårrødderne. Du kan også bede din frisør eller parykfrisør om hjælp.

Hvornår begynder håret at vokse ud igen?
Hos de fleste begynder håret at vokse ud igen hen imod de sidste behandlinger. Dit nye hår får ofte en anden farve og struktur. De første hår, der vokser ud, lige inden behandlingen er helt overstået, er tit krusede og krøllede. Mange kalder dem for ”kemokrøller”. Det ændrer sig som regel, når håret er tilbage i sin normale vækstcyklus. Dit hår vokser ca. 1 cm om måneden.
Hvad med øjenbryn og vipper?
Bryn- og vippehår har ikke samme vækstcyklus som hovedhår, og derfor mister du ikke hårene her ligeså hurtigt. Nogle mister dem slet ikke. Det er dog normalt, at du kan opleve en udtynding af hårvæksten på både bryn og vipper. Det afhænger helt af, hvilken behandling, du får. Udtynding af bryn og vipper sker som regel senere i behandlingsforløbet. Mister du dem helt, kommer de som regel tilbage igen, men det tager lidt længere tid, pga. den individuelle vækstcyklus.

Der findes gode muligheder for at bruge make-up til at tegne bryn og vippekant op, så den manglende hårvækst ikke ses så tydeligt. Hvis du ønsker at bruge mascara og kun har lidt vipper tilbage, er det en god ide at bruge nikkelfri mascara, så den irriterer dine øjne mindst muligt. Når du har afsluttet din behandling, kan du overveje at anvende bryn- og vippeserum for at få genvæksten hurtigt i gang.

Hvad med paryk og hovedbeklædning?
Parykker og hovedbeklædning findes i dag i et meget stort udvalg, og der er masser af muligheder. Du kan godt prøve parykken, mens du stadig har dit eget hår. Det gør langt de fleste, men det kan selvfølgelig betyde lidt for pasformen. Det kan være en god ide at vente, til håret er begyndt at falde af, hvis du kan det, men det er ikke nødvendigt. En god mulighed er at vælge dit nye hår, når du har det nødvendige overskud og samtidig få hjælp til at klippe det sidste af dit eget hår af. På den måde får du dit nye hår samtidig med, at du for en tid skal vænne dig til, at dit eget hår ikke er der. Du får i langt de fleste tilfælde din paryk med det samme. Parykkerne er lavet, så de er så færdige som muligt, derfor handler det om at vælge frisure, farve og størrelse og at tilklippe dit nye hår, hvis det er nødvendigt. Vær opmærksom på, at det som regel er nødvendigt at bestille tid til at vælge dit nye hår. De fleste vælger hovedbeklædning som et alternativ til parykken. Det kan være en god ide at have noget at skifte og vælge imellem til både de kolde og varme dage. Nogle vælger parykken fra og bruger udelukkende hovedbeklædning. Det er et meget individuelt valg.
Min hovedbund klør – hvad kan jeg gøre ved det?
Op mod 80 % af kroppens varme udskilles fra issen, og du sveder typisk under din hovedbeklædning – ikke igennem den. Det kan desværre give lidt kløe, især på de varme dage. Et godt råd er at anvende en svedtransporterende og kølende bambushue under parykken. Og eventuelt massere med en mild olie.
Hvordan sidder parykken fast?
Din paryk skal altid passe. Gør den det, sidder den også fast. I dag findes parykker i størrelser fra xs til xl. Har du brug for lidt ekstra sikkerhed og hjælp i nogle situationer, kan du anvende parykken med en speciel hudvenlig dobbeltklæbende tape. Nogle parykker er også forsynet med skridsikre flader, og så behøver du sjældent andet. Desuden kan du altid justere omkredsen af parykken ved hjælp af et enkelt spænde i nakken af parykken.
Hvordan skal jeg pleje min paryk?
Du skal vaske og pleje din paryk med specialprodukter, der kan rengøre i koldt vand, med mindre du har valgt en paryk i ægte hår. Bruger du dit nye hår hver dag, skal det vaskes ca. en gang om ugen. Vær opmærksom på at følge den plejeanvisning, du får udleveret sammen med parykken. Det er også muligt at få dit nye hår vasket og sat hos de specialfrisører, der har det rigtige værktøj og et grundigt kendskab til at arbejde med parykker.
Hvordan ved jeg, at parykken sidder rigtigt?
Den naturlige hårgrænse for en paryk findes ved at måle ca. fire fingre fra øjenbrynet og op mod panden. Du kan også rynke panden, og der hvor mimikken ikke er tydelig, er din naturlige hårgrænse. Her skal parykken sidde, så det ser naturligt ud.
Det er en rigtig god ide at ryste parykken lidt, inden du tager den på. Husk også at bruge dine fingre til at sætte håret i stedet for at bruge en børste. Det giver en meget mere naturlig frisure, fordi håret på en paryk falder anderledes end dit eget hår.
Sørg altid for at få vejledning i, hvordan du selv sætter parykken rigtigt på, inden du går fra parykfrisøren.

Alle rådene er udarbejdet af Toftild Alternativt Hår i samarbejde med kvinder, som selv har været ramt af hårtab i forbindelse med kemoterapi, og mange af rådene er derfor baseret på individuelle og personlige erfaringer.
www.parykker.dk

Teksten må ikke kopieres. Copyright Toftild Alternativt Hår

Er der noget jeg selv kan gøre, for at hjælpe håret hurtigt på vej efter kemobehandling?

Noget af det vigtigste man kan gøre for en optimal hårvækst er at benytte milde PH baserede shampooer uden parfume, parabener, silikone og andre skadelige og hormonforstyrrende stoffer. Hovedbunden er ofte medtaget og følsom efter kemokur så den absolut sikre vej til et godt hår og en aktiv vækst af håret er at bruge så rene og milde hårprodukter som muligt. En sund hovedbund er essentiel for vækst af håret. Massage af hårbunden er en anden vigtig del af at aktiverer hårvæksten idet massage øger blodtilstrømningen til hårsækkene og dermed nærer hårrødderne og stimulerer ny vækst. Endelig skal man være opmærksom på at spise en sund og varieret kost med fokus på fisk, nødder, mandler avokado, æg, protein og grøntsager. Kosttilskud, der gavner immunforsvar og tarmflora er også gavnligt. Fx multivitaminer.

Kan jeg forvente at få det samme hår tilbage som inden kemobehandlingen?

Håret kan ændre sig markant efter en kemobehandling, en amerikansk onkolog har beskrevet det på følgende måde : Når hårsækkene vender tilbage til deres arbejde kan chokket fra kemoterapien være nok til at ændre deres arbejdsbeskrivelse. Glat hår kan blive krøllet, krøllet hår kan blive glat, lyst hår kan blive mørkt, og mørkt hår kan blive hvidt eller gråt, man ser også at gråt hår efter kemo kan vokse ud som mørkt hår, så der er alle varianter af diverse ændringer. Ofte vokser håret heller ikke ud i den tidligere kvalitet eller af samme mængde som man havde inden kemobehandlingen mens andre får et kraftigere hår efter endt behandling. Håret vokser ofte tilbage i et ujævnt mønster, ofte kan håret være tæt i nakken og i siderne men med mindre vækst øverst på hovedet eller omvendt.

Hvordan skal jeg behandle det nye hår der vokser frem efter kemobehandling?

Først og fremmest er det, som før skrevet, vigtigt at benytte milde PH baserede shampooer uden skadelige stoffer af nogen art og da det nye hår ofte er tørt og skrøbeligt, kan det være en stor fordel at benytte en fugtbaseret balsam, gerne et produkt som også kan benyttes i det tørre hår så man har en kontinuerlig fugt påvirkning af håret. Det er vigtigt at afholde sig fra yderligere kemikalieangreb som f.eks. farve eller permanent væsker samt at undgå glattejern og varm føntørring.

Jeg skal i antihormon behandling efter endt kemobehandling. Har det nogen betydning for hårets vækst?

Når man kommer i antihormonbehandling svarer det til at komme i en brat overgangsalder. Det der sker, er at antihormon behandlingen blokerer for ens østrogenproduktion, hvilket hos nogle kan have en mindre gunstig effekt på håret og dets kvalitet. Østrogen er kendt for at have en gavnlig effekt på hårets vækst og kvalitet og en af bivirkninger ved manglende østrogen i kroppen kan være en udtynding af håret, kvalitetetsforringet hår eller decideret hårtab. Hårets vækst og kvalitet er generelt meget påvirket af hormonelle ubalancer og det er en af de hyppigste årsager til hårtab og udtynding af håret.

Hudpleje og
ansigtsmakeup

Øjenmakeup

Paryk

Hovedbeklædning
Neglepleje